Jens Hammer beretter om Adventsløbet 2017, halvmaraton distancen.

Som deltager er man naturligvis optaget af og fokuserer på sin egen præstation. Men undervejs kan man godt tænke over og blive imponeret over alt det, der skal planlægges og falde i hak for, at sådant et arrangement bliver en succes.

Teknikken med tidtagning hvor tekniske problemer og et nedbrud ville være katastrofalt. Tilladelser og planlægning i forhold til trafikken i byen. Samarbejde med sponsorer. Det store antal frivillige på alle poster fra omklædning, garderobe, udlevering af startnumre til vejvisere på plads langs de mange kilometer. Jeg oplevede ikke før, under eller efter løbet tegn på, at der ikke var fuldstændigt styr på tingene. Det er jo også hele 3 ærværdige klubbers organisatoriske evner og frivillige, der er at trække på. Så alt hvad, det var muligt at kontrollere ved rettidig omhu, var i orden. Også det udenfor kontrol artede sig: 5 gaders varme, højt solskin og svag vind. Perfekt løbevejr på en årstid hvor vejrguderne kunne have leveret regn, blæst, slud og snesjap.

Jeg synes, at der er en helt speciel stemning i minutterne inden et løb skydes i gang. Det kan næsten mærkes i luften, spændingen og forventningen hos løberne, hvor det kan være ambitionen om at vinde eller slå egne rekorder. For løbere, hvor det er første gang der skal løbes et længere officielt løb, er det kulminationen på lang tids hård træning.

Der er 3 steder på halvmaratonruten, hvor der er specielle udfordringer med trafikken: ved Viborgvej / Vester Boulevard og hvor løberne krydser Mariagervej og Hadsundvej. Her havde politiet og politihjemmeværnet helt styr på sikkerheden på trods af megen trafik i den første store juleindkøbsweekend.

Ruten er (altså bortset fra distancen) ikke specielt krævende. Det går jævnt opad den første tredjedel, ad Viborgvej og Oustmøllevej til Helsted. Så kommer der er en ret hård stigning på Hobrovej. Det er godt at have øvet dette stykke af ruten en del gange under løbetræningen i klubben. Efter yderligere lidt stigning på Ringboulevarden og Skelvangsvej er det jævnt og mest nedad resten af vejen. Rart, specielt på de sidste kilometer. Der kan måske spares op til en ”spurt” de sidste 100 meter på Østervold.

Jeg kom lidt sent ud af starthullerne men kom ajour med Rita og Hans på sidste halvdel af ruten. Jørgen nåede jeg ikke op i nærheden af. Thorkild J. fra klubben kom ind i tiden 1:24:19. Det blev 4. bedste tid på distancen – flot præstation. Ud over at hilse på ”medløbere” fra klubben undervejs er det jo dejligt på hjemmebane at få et smil og en opmuntrende kommentar fra de mange fra klubben, der står post ude på ruten. Vel over målstregen ventede der så gløgg og æbleskiver. Måske ikke helt sundhedspolitiske korrekt i disse tider, men dejligt.

På de andre distancer deltog Peder, Jens A, Judith, Kasper, Anette og Lars E. Vi var en del flere med fra klubben end sidste år. Når det samlede deltagerantal blev lavere, er det altså ikke RFMs ”skyld”.

Det er måske lidt skuffende for arrangører og frivillige, at deltagerantallet er faldet noget de seneste år. Som jeg har forsøgt at give udtryk for, er der intet ved arrangementet eller afviklingen, der kan sættes en finger på. Det har heller ikke været tilfældet de andre gange, jeg har deltaget i løbet. Måske er der bare efterhånden så mange spændende løb ud over landet – og udlandet – at der indtræffer et vist mætningspunkt.

Jens Hammer

Forside

Comments are closed.