GPS ure præcision

Efter løbeturene får vi som regel en forskel på, hvor lang løbeturen har været, selvom det har været samme tur, afhængig af vores GPS udstyr.

En lille forskel vil være acceptabel, da vi jo ikke starter samtidigt og nogle måske løber ydersiden af sving og så videre.

Da GPS bruger meget strøm, er det kendt at apps på mobiltelefoner sparer mere eller mindre på strømmen, for ikke at tømme mobilen for strøm.

Men når man som jeg har 2 uge fra samme fabrikant, så er det vel det med nyeste teknologi, der er mest præcist?

Jeg havde efterhånden fået en klar indikation af, at Garmin FR235 altid viste kortere end mit efterhånden ret gamle FR310. Så jeg har prøvet at lege lidt med det.

Jeg har taget samme tur 2 gange på en dag for at vejrbetingelserne var ens. I begge tilfælde med uret på venstre arm og i begge tilfælde med standard fabriksindstillinger for data (Smart optag).

Jeg har zoomet ind på samme stykke spor på begge ure, øverste billede er relativt nye FR235 og nederste gamle FR310.

 

Den røde streg ved FR235 er meget mere kantet, medens FR310 optager flere datapunkter og laver smukke kurver. FR235 kommer ikke helt ud i hjørnerne. Er det en meget lige strækning, er der næsten ingen forskel på de 2 ure, men ved en tur på serpentiner svingene i Fussingø vil give større forskel, da en lige streg på tværs af et hjørne jo er væsentligt kortere.

En søgning ved Garmin efter præcision giver intet svar, hverken under specifikationer eller i brugsanvisning. Man skal tilbage til FR305 for at finde noget konkret: Præcision mindre end 10 meter.

Tests på nettet inklusive Forbrugerrådet Tænk går ikke i dybden med dette emne.

Lidt søgen på nettet gør at jeg finder en spændende side: https://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy . Der bruges forskellige chipsæt. SiRFstar chipsættet (Som ligger i de mest præcise ure) bruger en del strøm, så for at få lettere ure (Og nok også billigere) bruger mange nyere ure et strømbesparende Mediatek chipsæt, som oprindeligt er udviklet til mobiltelefoner.

Efter meget søgen efter mere præcision, er der bid: I manualen til FR235 står der: ”Enheden anvender som standard GPS til at finde satellitter. Du kan aktivere GPS og GLONASS for at opnå øget ydeevne i udfordrende omgivelser og hurtigere bestemmelse af GPS-position. Brug af GPS og GLONASS reducerer batterilevetiden mere end udelukkende brug af GPS”.

Glonass er det russiske alternativ til GPS. Det gamle FR310 har ikke mulighed for Glonass.

På FR235 aktiverer jeg så både GPS og Glonass, løber en tur og konstaterer at det er en meget lille smule bedre. Forskellen var nu 190 meter på en tur hvor den plejer at være mellem 210 og 230 meter, hvilket kan være en tilfældighed.

Til sidst valgte jeg grovfilen for at få FR235 til at yde bedre. I stedet for Smart optag funktionen ændrer jeg FR235 til optag hvert sekund!

Så virker det. For at gøre det mere overskueligt, løb jeg en tur på en kirkegård. Øverste billede er FR235 med optagelse hver sekund, nederste gamle FR310 med Smart optag.

FR235 laver nu flotte runde kurver med en forskel på 10 meter efter 8,3 kilometer i byen. Prisen for dette er at data filen er 8 gange så stor som normalt. Ønsker du at teste forskellen, kan du på FR235 og en del af de nyere ure ændre indstillingen under Menu, Indstillinger, System, Dataregistrering.

Gamle FR310 klarer det relativt godt med Smart optag. Jeg har ikke forsøgt med optag hver sekund på denne, da jeg sagtens kan leve med 10 meters forskel på 8,3 km.

Helt ærligt, Garmin, det er for ringe, at I ikke oplyser os hvor præcist data optaget er nu om dage.

Måske er der lys forude. Garmin ForeRunner 945 kan ud over at bruge GPS og GLONASS også optage med Galileo, som er et relativt nyt europæisk alternativ. Hvis der er nogen, som har en FR945, kan det være spændende at teste om Galileo giver bedre præcision. Ellers må I vente til det bliver så billigt, så mit FR310 bliver pensioneret.

Forside

Comments are closed.